Monday, January 5, 2009

Angin dan Ice

Teringat suatu masa dahulu… ketika belajar subject ‘Alam dan Manusia’… rasanya darjah lima masa tu kot. Belajar pasal negara-negara empat musim, terasa tempat tu macam best je… terutamanya bila membayangkan salji turun, bermain salji dan sebagainya. Tapi bila sekarang dah merasai sendiri, barulah faham mengapa orang selalu kata ‘kenyataan tak seindah bayangan ’.

Pada awalnya, berada dalam keadaan dibawah tahap beku memanglah seronok… semua benda diselaputi ice macam best je…






tapi bila lama-lama tak larat lah pulak nak menahan diri dari terus berada dalam keadaan sebegitu huhuhuhu. Ini di tambah dengan keadaan kat sini yang angin dia bapak lah kuat. Kalau 20mph atau 30mph tu biasa je.


Cubalah bayangkan, bila angin tu bawa udara sejuk dibawah tahap beku… fooyooo beku beb!



Walau betapa payah sekali pun... aku akan terus melangkah dah maju kehadapan. Segala cabaran dan dugaan akan aku hadapi dengan hati yang tenang dah terbuka. Aku akan sentiasa berusaha, berdoa dan yakin Allah sentiasa bersama ku.

6 comments:

The lost thought said...

Best nyer! rasenyer tak dapat rasa salji di melbourne, kecuali kalo gi panjat gunung die kat bahagian utara.

tak boleh imagine betapa sejuk kat tempat u. di sini angin tiup dah lampau sejuk bagi aku, walaupun i tak tahu berapa mph tu, huhu. apa lagi angin kat northern hemisphere.

yeah, Kak Julie since ur work deals with animal, u get to in contact with wildlife more often right?

Kind of envy u, really, huhu.

I am now trying to snap photo of birds on the tree. but i find it very difficult, hope i can succeed one day^^

ainzoo said...

hahaha..tau tak pe...
mmg btol la tu..kat Alam dan Manuisa mana ada blajo bab angin yg sampai ble tiup org jatuh beskal..

zz said...

rasa mcm best jer...bile la nak dpt gi sana....

juliana.senawi said...

Ping,

Kalau setakat main salji ditempat orang... ok, tapi kalau tinggal di kawasan bersalji sengsara. Hari-hari fikir... bila lah musim sejuk nak berakhir huhuhuh

Di Australia memang banyak burung, tapi Melbourne akak tak pernah sampai lagi. hope one day we can go birding together and snap as many photos as we want hehehehe.

juliana.senawi said...

Ya lah Ain,

aku rasa kita patut bagitau kawan-kawan kita yang jd cikgu. Biar murid-murid aware apa yang sebenarnya berlaku dan bersedia sekiranya diaorang perlu ke negara-negara yang seangkatan dengan negara dimana kita sekarang.

Tapi bab jatuh basikal, aku hanya boleh menyatakan rasa simpati aku je lah hehehehehe

juliana.senawi said...

Eh Z... datang je lah. Bila-bila pon boleh. Pintu rumah Julie sentiasa terbuka untuk kawan-kawan :)